Számítógép kezelésének alapjai

A cikkben végig vesszük a számítógép kezeléssel kapcsolatos alapfogalmakat. A cikk azon felhasználóknak lehet hasznos akik éppen most kezdtek foglalkozni a számítógép kezeléssel.

PC: Az angol Personal Computer szó rövidítése. Személyi számítógépet jelent magyarra fordítva. A számítógép rövidítéseként használjuk.

(Parancs) Ikon: Egy a számítógépen lévő program elindítására használatos piktogram. Az egér bal gombjának dupla kattintásával indítható el a program melyre az ikon mutat.

Asztal: Az operációs rendszer betöltődése után a képernyőn megjelenő kezelőfelület, ahol a programokat indító ikonok helyezkednek el. Az ikonok tetszés szerint rendezhetők, áthelyezhetők. Az asztalon megjelenő ikonok az egér bal gombjának kétszeri lenyomásával indíthatók.

Ablak: A számítógépen futó program grafikus felülete által elfoglalt képernyőrész.

Sajátgép / Számítógép: A számítógépen található tartalmak, – mint képek zenék- elérésére szolgál. Itt található a fizikai meghajtók tartalma, mint a belső merevlemezes meghajtó vagy külső Pendrive (ejtsd: pendrájv), CD / DVD lemez tartalma, továbbá Letöltések, Dokumentumok, Képek, Zene mappa gyors elérését szolgálja. A számítógépen belül az egyes elemek aktiválásához az egér bal gombjának dupla kattintása szükséges. Elérése a Start menüből egy kattintással, vagy az Asztalról dupla kattintással történik.

Lomtár: Amikor a számítógépről törlünk egy fájlt az nem törlődik azonnal hanem először, a lomtárba kerül. Majd a lomtár ürítése után törlődik a számítógépről. A lomtár ürítéséhez kattintsunk jobb egér gombbal a lomtár ikonra egyszer, majd a lomtár ürítése menü elemre, bal egér gombbal egyszer.

Kis méret: Az ablak jobb fölső sarkában elhelyezkedő ikon. Egyszeri bal egérgomb kattintásával a program grafikus felülete láthatatlanná válik, de ettől a program továbbra is fut, tehát nem azonos a bezárással, továbbra is aktív marad és a tálcán fog elhelyezkedni. Újbóli előhívásához a tálcán megjelenő ikonra kell kattintanunk egyszer.

Előző / Teljes méret: A program ablakos / teljes képernyő megjelenése között vált.

Bezárás:A program használatának befejezése után az a program bezárására használatos. Néhány speciális program nem záródik be teljesen a bezárás gombra kattintás után a rendszerikonok közt fog elhelyezkedni, és onnan zárható be véglegesen.

Tálca: A számítógép alján megjelenő (opcionálisan áthelyezhető), a számítógép kezelését segítő sáv. Három fő részből áll: Start Menü, Gyorsindító sáv, Rendszerikonok.

Start Menü: A számítógépen található programok, és beállítások elérését szolgáló komplex menürendszer. Operációs rendszertől eltérően más lehet a megjelenése.

Gyorsindító sáv:Programok gyors indítására szolgáló, a start gomb mellet megjelenő (opcionálisan áthelyezhető) felület, melynek programindításra szolgáló ikonokat tartalmaz. A rajta elhelyezkedő ikonok tetszés szerint személyre szabhatóak. Az egér bal gombjának egyszeri lenyomásával indíthatjuk el a kívánt programot a gyorsindító sávon.

Rendszerikonok: a képernyő jobb alsó sarkában megjelenő, a rendszer és egyéb alkalmazások kapcsolatos információk megjelenítésére és beállítások elérésre szolgáló ikonok gyűjtőhelye. Itt helyezkedik el az óra, a hangerő, vagy az internet kapcsolatot jelző ikon többek közt. A megjelenő üzenetek és ikonok bizonyos keretek között személyre szabhatóak.

Hardware: (ejtsd: Hardver) A számítógép fizikai alkatrészeinek gyűjtőneve.

Software : (ejtsd: szoftver) A számítógépen futó programok gyűjtőneve. Ilyen program az Internet / kép nézegető, vagy zenelejátszó például. Hétköznapi nevén Programnak szokták nevezni.

Program : lásd: Software

Operációs Rendszer : A számítógép vezérlését szolgáló grafikus / karakteres felület. Segítségével böngészhetünk az internetet, PC-s játékokkal játszhatunk, dokumentumokat készíthetünk, képeket nézhetünk, vagy zenét hallgathatunk a számítógépen. Három fő típusa van a Microsoft cég által gyártott Windows (XP, 7, 8), az ingyenesen használható Linux, és az Apple cég által fejlesztett Mac / OSX. A Windowst általánosságban az otthoni számítógépeken használják, Linux inkább a szakavatottabb felhasználók és cégek kiszolgálására használatos, míg a MAC / OSX az Apple saját eszközein (IPhone, Ipad) fut.

Hívjon most! 06-30-711-8-711- helyszíni számítógép szervíz